ΟΙ SURFERS ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

ΟΙ SURFERS ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

“Μα την Παναγία, σερφάρουν συνέχεια”

Tinos surf lessonsΌταν βγάζει καιρό, τσεκάρουν στο νετ τα ειδικά forecast, οργανώνονται και πάνε στην παραλία μαζί με το παλιό βανάκι του Γιάννη Βιδάλη - το επίσημο όχημα της σχολής "Tinos Surf Lessons", που άνοιξε στο νησί το 2010 και κάπως "επισημοποίησε" την ύπαρξη του σπορ στο νησίΑύγουστος του 2006, στην μεγάλη αμμουδιά της Κολυμπήθρας στην Τήνο. Είμαι μόνος μου μέσα στο νερό. Έχω ένα μικρό longboard, περίπου οκτώ πόδια μήκος. Έχει αρκετό καιρό, μερικά sets είναι μεγάλα. Έρχεται το τέλος της ημέρας κι ο ήλιος κρύβεται πίσω απ’ τα ψηλά βράχια στην άκρη της ακτής. Το νερό σιγά-σιγά σκοτεινιάζει. Είμαι έτοιμος να βγω έξω. Και τότε βλέπω έναν γεροδεμένο πιτσιρίκο να τρέχει στην παραλία με ένα σανίδι παραμάσχαλα και να με πλησιάζει. Χαμογελαστός, όλο ενθουσιασμό, έρχεται πάνω μου και με ρωτάει αν κάνω σερφ κι εγώ, λες και δεν το πιστεύει ότι υπάρχει κι άλλος.
Μου δίνει το χέρι του και λέει “Λευτέρης”, με ένα τρόπο σαν να μου έλεγε το πιο σημαντικό κι αληθινό πράγμα στον κόσμο. Μπαίνει μέσα και τον βλέπω να προσπαθεί να πιάσει τα κύματα, αλλά ούτε καν να κάνει κουπί δεν ξέρει. Απογοητεύται και βγαίνει έξω.

Με πλησιάζει και τα λέμε. Του λέω πως αυτή η φλύδα που έχει για να σερφάρει δεν τον βοηθάει. Χρειάζεται μεγαλύτερο σανίδι γι’ αυτά τα κύματα. Αυτό που έχει είναι και για μεγαλύτερα κύματα, και για άνθρωπο με μικρότερο όγκο, και για έμπειρους surfers. Του λεω να πάρει το δικό μου, του εξηγώ ότι θα του είναι πολύ πιο εύκολο με τέτοιο σανίδι, που είναι πιο φιλικό για τους πρωτάρηδες. Του λέω και λίγο πως να κάνει κουπί, πως να προετοιμαστεί όταν έρθει το κύμα. Μπαίνει μέσα με ενθουσιασμό. Αμέσως πιάνει κύμα. Τον ακούω από την άλλη άκρη της ακτής να ουρλιάζει από χαρά. Η κραυγή του χάνεται μέσα στον αέρα και ο ουρανός πίσω απ’ το βουνό έχει γίνει βαθύ πορτοκαλί, λες και βάφτηκε έτσι για να γιορτάσει το κύμα του Λευτέρη.

Το Tinos Surf Lessons ξεκινάει το καλοκαίρι του 2010 προσφέροντας ενοικίαση σανιδιών για όλες τις κατηγορίες surfers και τύπους κύματος, καθώς και εκμάθηση, ατομική ή ομαδική, αλλά και ενοικίαση bodyboards, skimboards, κανώ και καγιάκ. Είναι ένα από τα λίγα και πρώτα τέτοια εγχειρήματα στη χώρα και το πρώτο στις Κυκλάδες

Εφτά χρόνια μετά, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί: Τώρα ο Λευτέρης είναι αυτός που μου δίνει συμβουλές για το τι να κάνω μέσα στο κύμα. Αντί πια να βγάλει τα λυσσακά του στο γήπεδο υποστηρίζοντας την ομάδα του, προτιμά να χωθεί μέσα στο νερό να φάει κάνα πλυντήριο, έτσι για να γουστάρει. Έχει πάει στον Ατλαντικό και τον Ινδικό ωκεανό για να βρει κύματα κι έχει ανέβει τα επίπεδα χωρίς καν να το καταλάβει…

Όταν βγάζει καιρό, τσεκάρουν στο νετ τα ειδικά forecast, οργανώνονται και πάνε στην παραλία μαζί με το παλιό βανάκι του Γιάννη Βιδάλη – το επίσημο όχημα της σχολής “Tinos Surf Lessons“, που άνοιξε στο νησί το 2010 και κάπως “επισημοποίησε” την ύπαρξη του σπορ στο νησί.

Περισσότερα: www.lifo.gr